Udang Masak Berempah

Bahan-bahan:
  • Setangkai daun kari
  • Sehelai daun pandan
  • Bawang besar dan bawang putih ditumbuk
  • Sebatang kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 3 bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • Jintan manis
  • Serbuk kari daging
  • 1 sudu serbuk cili
  • Kicap
  • Sos
  • Susu cair
  • 1 cawan air
  • Garam
Cara membuatnya:

  • Tumiskan bawang hingga naik bau.
  • Masukkan kuli kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga.
  • Masukkan air. Kemudian masukkan serbuk kari, serbuk cili serta jintan manis.
  • Masukkan sos dan kicap dan susu cair.
  • Masukkan garam dan akhir sekali masukkan udang.
  • Siap dihidang.
*Bahan boleh diganti dengan sotong atau ayam.


No comments:

Post a Comment