Bahan A:-
- 1 cawan prune dipotong
- 1 cawan brown sugar
- 1 cawan air
Bahan B:-
- 160 gram buttercup
- 180 gram gula caster
- 6 biji telur kuning
- 1 cawan tepung cake
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh esen vanilla
Maringe:
- 6 biji telur putih (diputar sehingga boleh diterbalikkan)
Cara membuat:
- Untuk bahan A, masakkan air dan brown sugar sehingga mendidih. Masukkan prune yang telah dipotong. Kacau sehingga betul-betul pekat. padamkan api dan ketepikan.
- Putar mentega dan gula caster hingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan kacau lagi.
- Masukkan esen vanilla.
- Masukkan bahan A dan pukul dalam kadar perlahan.
- Masukkan tepung cake dan baking powder.
- Akhir skali masukkan maringe. Gaul dalam shape 8.
- Bakar pada suhu 180 darjah selama 45 minit.
No comments:
Post a Comment