Prune Cake

Bahan-bahan


Bahan A:-

  • 1 cawan prune dipotong
  • 1 cawan brown sugar
  • 1 cawan air



Bahan B:-

  • 160 gram buttercup
  • 180 gram gula caster
  • 6 biji telur kuning
  • 1 cawan tepung cake
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh esen vanilla



Maringe:

  • 6 biji telur putih (diputar sehingga boleh diterbalikkan)



Cara membuat:


  • Untuk bahan A, masakkan air dan brown sugar sehingga mendidih. Masukkan prune yang telah dipotong. Kacau sehingga betul-betul pekat. padamkan api dan ketepikan.
  • Putar mentega dan gula caster hingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan kacau lagi.
  • Masukkan esen vanilla.
  • Masukkan bahan A dan pukul dalam kadar perlahan.
  • Masukkan tepung cake dan baking powder.
  • Akhir skali masukkan maringe. Gaul dalam shape 8.
  • Bakar pada suhu 180 darjah selama 45 minit.

No comments:

Post a Comment