Bahan-bahan:
- 100 ml air
- 45 gram butter
- 60 gram tepung gandum (diayak)
- 2 biji telur
Cara membuatnya:
- Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius
- Panaskan air dan butter di atas api sehingga mendidih.
- Masukkan tepung dan gaul dengan cepat.
- Panaskan semula adunan di atas api. Kemudian tutup dan masukkan telur.
- Kacau secara cepat-cepat.
- Masukkan adunan ke dalam piping bag dan pipe kn di atas dulang.
- Bakar selama 30 minit. Sejukkan sebelum dimasukkan cream ke dalamnya.
Bahan untuk custard cream:
- 1 sudu besar tepung.
- 1 sudu besar tepung jagung.
- 4 sudu besar gula.
- 1 cawan susu segar
- 1 biji telur
- 1 sudu besar mentega
Cara membuatnya:
- Masukkan tepung, tepung jagung dan gula. Masukkan 2 sudu besar susu segar dan kacau.
- Masukkan telur dan kacau lagi. Masukkan susu yang selebihnya.
- Wrap mangkuk dan masuk dalam microwave. Masak hingga pekat. Setiap seminit lebih keluarkan dari microwave dan kacau.
- Ulang hingga pekat.
- Masukkan mentega dan kacau lagi.
Credit to: Yani@mysepi.com dan honey@myresepi.com
No comments:
Post a Comment