Cream Puff



Bahan-bahan:
  • 100 ml air
  • 45 gram butter
  • 60 gram tepung gandum (diayak)
  • 2 biji telur
Cara membuatnya:
  • Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius
  • Panaskan air dan butter di atas api sehingga mendidih.
  • Masukkan tepung dan gaul dengan cepat.
  • Panaskan semula adunan di atas api. Kemudian tutup dan masukkan telur.
  • Kacau secara cepat-cepat.
  • Masukkan adunan ke dalam piping bag dan pipe kn di atas dulang.
  • Bakar selama 30 minit. Sejukkan sebelum dimasukkan cream ke dalamnya.
Bahan untuk custard cream:
  • 1 sudu besar tepung.
  • 1 sudu besar tepung jagung.
  • 4 sudu besar gula.
  • 1 cawan susu segar
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar mentega
Cara membuatnya:
  • Masukkan tepung, tepung jagung dan gula. Masukkan 2 sudu besar susu segar dan kacau.
  • Masukkan telur dan kacau lagi. Masukkan susu yang selebihnya.
  • Wrap mangkuk dan masuk dalam microwave. Masak hingga pekat. Setiap seminit lebih keluarkan dari microwave dan kacau. 
  • Ulang hingga pekat.
  • Masukkan mentega dan kacau lagi.

No comments:

Post a Comment