Bahan A:-
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan gula halus
- 4 biji telur
- 250 gram butter
- 2 sudu kecil esen vanilla
Bahan B:
- 1 cawan serbuk koko
- 1/2 cawan gula halus
- 1 cawan air panas
- 1/2 cawan susu cair
Topping
- 150 gram gula caster
- 50 gram serbuk koko
- 50 gram tepung jagung
- 100 ml air
- 200 ml susu cair
* Masak semua bahan. Kacau hingga pekat.
Credit to: My kazen (topping dia agak mudah berbanding topping kek coklat asal)
Cara membuatnya:
- Campurkan semua bahan B dan kacau di atas api perlahan. Sejukkan. Masukkan susu cair.
- Pukul butter dan gula hingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan esen vanilla.
- Ayak tepung gandum dan baking powder.
- Masukkan tepung berselang seli dengan pes coklat dan kacau rata.
- Bakar pada suhu 180 darjah selama sejam.
- Sejuk dan tuangkan topping di atas kek. Hiaskan.
Credit to: Kak Izan@my resepi
ada bt utk tempahan tak?
ReplyDeletekek nih saya tak buat..sebab agk complicated..
ReplyDeletetempahan cuma untuk cake prune je...
try la buat....memang sedap sgt kek ni. :)
awk dh ada skills masak2 mcm ni ptt bt business online, ambik order utk tempahan kawin dll. skrg kn famous org dok cari cupcake yg mcm2 hiasan tu. :)
ReplyDelete