Moist Chocolate Cake

Bahan-bahan:


Bahan A:-
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan gula halus
  • 4 biji telur
  • 250 gram butter
  • 2 sudu kecil esen vanilla

Bahan B:
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan air panas
  • 1/2 cawan susu cair

Topping
  • 150 gram gula caster
  • 50 gram serbuk koko
  • 50 gram tepung jagung
  • 100 ml air
  • 200 ml susu cair
* Masak semua bahan. Kacau hingga pekat.

Credit to: My kazen (topping dia agak mudah berbanding topping kek coklat asal)

Cara membuatnya:
  • Campurkan semua bahan B dan kacau di atas api perlahan. Sejukkan. Masukkan susu cair.
  • Pukul butter dan gula hingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan esen vanilla.
  • Ayak tepung gandum dan baking powder.
  • Masukkan tepung berselang seli dengan pes coklat dan kacau rata.
  • Bakar pada suhu 180 darjah selama sejam.
  • Sejuk dan tuangkan topping di atas kek. Hiaskan.
Credit to: Kak Izan@my resepi

3 comments:

  1. ada bt utk tempahan tak?

    ReplyDelete
  2. kek nih saya tak buat..sebab agk complicated..
    tempahan cuma untuk cake prune je...
    try la buat....memang sedap sgt kek ni. :)

    ReplyDelete
  3. awk dh ada skills masak2 mcm ni ptt bt business online, ambik order utk tempahan kawin dll. skrg kn famous org dok cari cupcake yg mcm2 hiasan tu. :)

    ReplyDelete