Bahan-bahan:-
- 1 kilo kentang (dibuang kulitnya)
- 300 gram daging cincang
- 2 biji telur ( asingkan putih dan kuningnya)
- Bawang goreng
- Daun sup
- 2 ulas bawang putih
- Serbuk lada putih
- Garam secukup rasa
Cara membuatnya:
- Panaskan kuali. Goreng kentang yang telah dipotong bulat. Angkat dan toskan. Kemudian ditumbuk lembut.
- Tumis bawang putih. Masukkan garam dan serbuk lada putih. Masukkan daging.
- Campurkan daging bersama adunan kentang tadi dan gaul.
- Campurkan sekali awang goreng, daun sup dan juga telur.
- Bentukkan bulat dan bolehla digoreng.
Tips: Untuk elakkan bergedil dr pecah, jangan dibalik2 kan bergedil semasa goreng sehingga ia betul-betul garing.
Credit to: Diana@myresepi.com
nyum nyum
ReplyDelete