- 3 ulas bawang putih
- 1/2 labu bawang besar
- 3 batang serai (diketuk)
- 1 batang sederi (dipotong serong)
- Bunga kubis
- Lobak merah
- Daun sup
- Daun ketumbar
- Limau kasturi
- 1 pati ayam
- Daging, ayam, udang dan sotong
- Garam
- Serbuk perisa
- 2 kiub tomyam knorr
- 5 tangkai cili padi
- Daun limau purut
Cara membuatnya:
- Tumis bawang putih, bawang besar, serai dan daun sup hingga naik bau.
- Masukkan ayam dan daging. Goreng sebentar.
- Masukkan air, pati ayam maggi dan kiub tomyam.
- Kemudian masukkan lobak merah, bunga kubis dan batang saderi.
- Masukkan sotong dan udang.
- Akhir sekali masukkan daun limau purut, cili padi, garam dan serbuk perisa.
- Perah asam limau sebelum dihidang.
Credit to: Mesra.net
No comments:
Post a Comment