Puding Roti Coklat Chip & Kismis



Bahan:

  • 250 gm roti - anggaran 8- 10 keping
  • 500 ml susu cair
  • 125 ml double cream 
  • 40 gm gula perang - ita tambah 20 gm lagi
  • 3 biji telur
  • 1 sudu teh esen vanila - ita tambah
  • 100 gm choc chip
  • Sekotak kecik kismis hitam
  • 2 sudu gula pasir - untuk tabur atas puding



Cara membuatnya:


  • Panaskan oven 170 C
  • Sediakan loyang berukuran 23 cm atau 9 inc
  • Leserkan loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan baking paper
  • Boleh juga  gunakan  ramekins atau casserole.
  • Roti di potong kecil. Sebolehnya bakar dulu roti tu sekejap supaya roti tidak terlalu lembik bila di rendam. Dan kita juga akan dapat tekstur puding yang agak padat.
  • Susun roti dalam loyang, atau ramekins atau casserole.
  • Taburkan 100 gm choc chip dan kismis hitam.
  • Dalam satu bekas yang lain kita satukan, susu, double cream, gula perang, telur dan esen vanila.
  • Pukul sehingga adunan rata.
  • Tuangkan perlahan2 atas roti tadi supaya ia meresap dalam roti.
  • Teka-tekan rori supaya ia meresap adunan. 
  • Biarkan roti terendam sebentar selama lebih kurang 20 minit
  • Taburkan gula pasir atasnya. 
  • Bakar dalam oven pada suhu 170 C selama 40 minit
  • Sedia untuk di hidangkan.
Credit to: From Intan Kitchen

No comments:

Post a Comment