Bahan:
- 250 gm roti - anggaran 8- 10 keping
- 500 ml susu cair
- 125 ml double cream
- 40 gm gula perang - ita tambah 20 gm lagi
- 3 biji telur
- 1 sudu teh esen vanila - ita tambah
- 100 gm choc chip
- Sekotak kecik kismis hitam
- 2 sudu gula pasir - untuk tabur atas puding
Cara membuatnya:
- Panaskan oven 170 C
- Sediakan loyang berukuran 23 cm atau 9 inc
- Leserkan loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan baking paper
- Boleh juga gunakan ramekins atau casserole.
- Roti di potong kecil. Sebolehnya bakar dulu roti tu sekejap supaya roti tidak terlalu lembik bila di rendam. Dan kita juga akan dapat tekstur puding yang agak padat.
- Susun roti dalam loyang, atau ramekins atau casserole.
- Taburkan 100 gm choc chip dan kismis hitam.
- Dalam satu bekas yang lain kita satukan, susu, double cream, gula perang, telur dan esen vanila.
- Pukul sehingga adunan rata.
- Tuangkan perlahan2 atas roti tadi supaya ia meresap dalam roti.
- Teka-tekan rori supaya ia meresap adunan.
- Biarkan roti terendam sebentar selama lebih kurang 20 minit
- Taburkan gula pasir atasnya.
- Bakar dalam oven pada suhu 170 C selama 40 minit
- Sedia untuk di hidangkan.
Credit to: From Intan Kitchen
No comments:
Post a Comment