Bahan-bahan :
- 500 gram daging ayam/ lembu (dicincang)
- 1 labu bawang besar (didadu)
- 3 ulas bawang putih (dicincang)
- 1 sudu besar serbuk kari
- 1 mangkuk sayur campur (kacang peas, carrot dan jagung)
- 1 tin tomato yang dicincang.
- 1 sudu teh mixed herb
- 1 sudu besar tepung gandum
- 3 sudu besar air
- Minyak zaitun untuk menumis
- 1 kiub ayam
- 2 biji cili dipotong nipis.
- Garam
Topping:
5 biji kentang dihiris nipis. Gaulkan bersama minyak, garam dan pepper. Kalau suka kentang lebih. Boleh tambah lagi.
Keju Mozarella
Parsley. Takda pun tak pa.
Cara membuat:
- Tumis bawang merah dan bawang putih sampai garing. Masukkan rempah kari. Kacau dengan api perlahan.
- Masukkan tomato dalam tin. Kacau sampai sebati.
- Masukkan ayam, mixed herb dan kiub ayam. Masak sampai kering.
- Campurkan tepung gandum dan air. Kacau.
- Tuangkan dalam kuali. Kalau rasa kering boleh tambah sedikit air.
- Masukkan sayur campur. Perasakan dengan garam. Tunggu 10 minit. Sampai semuanya masak dan sebati. Boleh tutup api.
Credit to:Irma Di London
No comments:
Post a Comment