Hotpot Potatoes



Bahan-bahan :

  • 500 gram daging ayam/ lembu (dicincang)
  • 1 labu bawang besar (didadu)
  • 3 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 sudu besar serbuk kari
  • 1 mangkuk sayur campur (kacang peas, carrot dan jagung)
  • 1 tin tomato yang dicincang.
  • 1 sudu teh mixed herb
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 3 sudu besar air
  • Minyak zaitun untuk menumis
  • 1 kiub ayam
  • 2 biji cili dipotong nipis.
  • Garam

Topping:
5 biji kentang dihiris nipis. Gaulkan bersama minyak, garam dan pepper. Kalau suka kentang lebih. Boleh tambah lagi.
Keju Mozarella
Parsley. Takda pun tak pa.

Cara membuat:
  • Tumis bawang merah dan bawang putih sampai garing. Masukkan rempah kari. Kacau dengan api perlahan.
  • Masukkan tomato dalam tin. Kacau sampai sebati.
  • Masukkan ayam, mixed herb dan kiub ayam. Masak sampai kering.
  • Campurkan tepung gandum dan air. Kacau. 
  • Tuangkan dalam kuali. Kalau rasa kering boleh tambah sedikit air.
  • Masukkan sayur campur. Perasakan dengan garam. Tunggu 10 minit. Sampai semuanya masak dan sebati. Boleh tutup api.
Credit to:Irma Di London

No comments:

Post a Comment