Nasi Goreng Tomyam

Bahan-bahan:

  • Nasi putih
  • Daging, sotong dan udang.
  • Bawang putih.
  • Serai (dihiris halus)
  • Bunga kantan (dihiris halus)
  • Bawang besar 
  • Sayur sawi atau kailan
  • Cili padi (dihiris halus-halus)
  • Jagung muda
  • Daun limau purut
  • Kacang panjang (dihiris kecil-kecil)
  • Gula dan garam secukup rasa
Bahan B:
  • Sos tiram
  • Pes tomyam
  • Serbuk cili
  • Sos ikan
Cara membuatnya:
  • Tumis bawang putih hingga naik bau. 
  • Masukkan daging, sotong dan udang.
  • Masukkan semua bahan B, gula dan garam secukup rasa. Kacau hingga sebati.
  • Masukkan nasi putih dan kacau lagi.
  • Masukkan semua sayur. Dan gaul hingga semuanya betul2 sebati.
  • Siap dihidang.

No comments:

Post a Comment