Chocolate Nut Cake

Bahan-bahan:


Bahan A:-

  • 200 gram mentega
  • 100 gram gula caster
  • 5 biji kuning telur
  • 1 sudu besar ovellete
  • 125 gram gajus cincang (dipanggang terlebih dulu)
  • 30 gram badam cincang
  • 30 gram chocolate rice
Bahan B:-
  • 175 gram tepung gandum
  • 20 gram susu tepung
  • 1 sudu teh baking powder
Bahan C:-
  • 5 biji putih telur
  • 100 gram gula caster
Cara membuatnya:-
  • Pukul mentega dan gula caster hingga kembang.
  • Pukul bahan C hingga kembang. Masukkan kuning telur sebiji demi sebiji. 
  • Masukkan ovellete dan pukul lagi.
  • Ayak bahan B kemudian masukkan ke dalam adunan tadi. Gaul hingga sebati.
  • Masukkan adunan mentega dan gula. Kacau perlahan.
  • Akhir sekali masukkan gajus, badam dan coklat rice. Gaul lagi.
  • Tuangkan adunan ke dalam loyang. Tabur badam keping dan gajus.
  • Bakar pada suhu 180 darjah selama 45 minit.

No comments:

Post a Comment